Inhoud
In het LUMC wordt tegenwoordig met name de voorste/anterieure benadering gehanteerd, waarbij u op uw rug ligt tijdens de operatie. Soms wordt er vanaf de zijkant geopereerd en zal u tijdens de operatie op uw zij liggen. De anesthesist en de chirurg leggen u in de juiste positie. De orthopaedisch chirurg maakt een snee aan de voorkant of zijkant van uw bovenbeen.
De heupkop wordt afgezaagd en verwijderd - Revisieoperatie van de heupprothese. In het bekken bevindt zich de heupkom. Uit de heupkom verwijdert de orthopaedisch chirurg het resterende kraakbeen en plaatst daarna een nieuwe kom (cup). Daarna plaatst de orthopaedisch chirurg een nieuwe kop met steel in uw bovenbeen. Hij zet de kop in de kom (Heupprothese, totale polikliniek versie).
De operatiewond wordt met stalen nietjes gesloten. De operatie duurt ongeveer 1-2 uur. Daarbij is geen rekening gehouden met de voorbereidingstijd van de anesthesist. Hoe lang de voorbereiding duurt, kunt u aan de anesthesist vragen. U mag het been een beetje buigen in de heup en de knie. Het is belangrijk dat u uw voet regelmatig beweegt, zodat de enkel niet stijf wordt.
Zodra u uit bed mag, kunt u zich zelfstandig gaan wassen bij de wastafel. Vaak is dit al dezelfde of de volgende dag na de operatie. De gewrichtspijn van vóór de operatie zal grotendeels verdwenen zijn. U kunt nog wel pijn hebben aan de wond en eventueel ook aan de spieren, maar deze pijn zal na verloop van tijd verdwijnen.
Door op een pompje te drukken, dient u zelf pijnstilling toe. Het kan ook zijn dat u de pijnstilling krijgt in de vorm van een injectie of tablet. U kunt de verpleegkundige hiernaar vragen. Heupvervanging heupprothese. De wond bevindt zich aan de buitenzijde van de heup. Uw verband blijft meestal 2 dagen zitten.
U krijgt oplosbare hechtingen, of nietjes die 2 tot 3 weken blijven zitten (deze worden dan op de polikliniek Orthopaedie (of door de huisarts) verwijderd) (Heupprothese operatie). Tijdens de operatie wordt soms een urinekatheter ingebracht. Deze wordt meestal binnen 2 dagen na de operatie verwijderd. Al snel (1 dag) na de operatie komt u uit bed.
Vervolgens helpt hij/zij u in een stoel. Als dit goed gaat, kunt u beginnen met lopen. U kunt uw geopereerde heup met uw hele lichaamsgewicht belasten. In het begin is dit pijnlijk en uw heupspieren zijn soms nog niet sterk genoeg. Daarom maakt u in de eerste periode over het algemeen gebruik van krukken of een rollator.
Door de vaak jarenlange klachten hebt u mogelijk een afwijkende manier van lopen ontwikkeld. Het is belangrijk om na de operatie weer zo normaal mogelijk te lopen. Omdat u in de eerste periode na de operatie niet te ver mag bukken, zijn schoenen met veters niet aan te raden. Draag liever stevige instapschoenen met een goed voetbed.
De fysiotherapeut leert u de oefeningen die u thuis zelf voortzet. Meer informatie hieromtrent is ook te vinden op . De kans hierop is klein. Over het algemeen zullen wondinfecties na 5‑6 dagen zichtbaar zijn, soms later. Wondinfecties zijn zichtbaar door roodheid van de wond, pijn aan de wond en door temperatuurverhoging. Totale Heup Prothese beiderzijds.
Geprobeerd wordt om een diepe infectie van de prothese te voorkomen. Als er thuis meer roodheid en/of pijn optreedt, dient u contact op te nemen met de huisarts of de polikliniek Orthopaedie. Voor contactgegevens zie onderaan deze folder. Als u ergens op of in uw lichaam een infectie heeft, vooral aan het been met de heupprothese, wees dan alert op veranderingen.
De eerste 24 uur is de kans het grootst dat de wond nabloedt. U kunt dan een drukverband krijgen. Soms is een bloedtransfusie nodig om het tekort aan bloed weer aan te vullen. De kop van de nieuwe heup kan onder bepaalde omstandigheden uit de kom schieten (de zogenaamde luxatie).
U krijgt van de fysiotherapeut instructies welke bewegingen u niet mag maken om dit te voorkomen (bijvoorbeeld met gekruiste benen zitten, hurken) (Vervanging heupgewricht - Algemene informatie). U merkt dit als een voelbare klik met hevige pijnscheut. U moet dan direct contact opnemen met de huisarts, de afdeling Orthopaedie of het Centrum Eerste Hulp LUMC.
Om dit te voorkomen krijgt u vanaf de operatie bloedverdunnende medicijnen (Fraxiparine) in injectievorm gedurende een periode van 6 weken. In uw bovenbeen kan een zenuw bekneld of opgerekt raken tijdens de operatie. Mogelijk kunt u uw voet daardoor tijdelijk niet optillen. De kans hierop is zeer klein, minder dan 1% (Uw heupoperatie stap voor stap).
U revalideert hierdoor wel langzamer. Door de operatie is het mogelijk dat uw geopereerde been langer of juist korter is geworden. Meestal is dit minder dan 2 cm en dit behoeft dan geen therapie. Een schoenverhoging is eventueel mogelijk. Hiervoor verwijzen we u naar de folder ‘Infectie van een prothese’.
Een nieuwe operatie is dan meestal noodzakelijk. Roken vergroot de kans op complicaties bij het herstel. Zelfs wie tijdelijk stopt (van minimaal 4 weken voor de operatie tot ten minste 4 weken na de operatie), halveert die kans.
Tijdens een operatie vervangt de orthopedisch chirurg het beschadigde deel van de heupkop en heupkom door een prothese. We kunnen de heupprothese op plaatsen: Bij de maken we een snee in de liesplooi. Het belangrijkste verschil met de direct zijwaartse benadering (zie hieronder) is dat we geen aanhechtingen van spieren los hoeven maken (Heupprothese - de Voorste Benadering).
Wij hebben hier positieve ervaringen mee - heupprothese. Het uiteindelijke resultaat is hetzelfde als andere benaderingen. De is een doorontwikkeling van de voorste benadering. Hierbij wordt het litteken niet zoals gebruikelijk over de lengte van het bovenbeen gemaakt, maar wordt deze in de liesplooi geplaatst. De voordelen voor de patiënt zijn alleen in het uiterlijk van het litteken; de nabehandeling, herstel en risico’s zijn hetzelfde als bij een normale voorste benadering (Ik herstel van de operatie voor een kunstheup).
Hierbij maken we een snee op de zijkant van het bovenbeen. Tijdens de operatie maakt de orthopedisch chirurg een deel van de aanhechting van de middelste bilspier los. Aan het einde van de ingreep hecht hij deze weer terug. Aandoening: Revisie heupprothese. Hierdoor ‘waggelt’ u vaak een beetje na de operatie. Als de bilspier krachtiger wordt, verdwijnt het waggelen weer.
Daarna mag u naar huis. Uw heup is direct na de operatie 100% belastbaar, u mag dus volledig op uw been staan. Probeer steeds korte stukjes te lopen, zowel binnen als buiten. Gebruik daarbij de krukken voor stabiliteit. Na de operatie geven we u nog een lokale verdoving. Daardoor kunt u sneller en met minder pijn starten met de revalidatie.
U mag dan ook weer autorijden - Heupprothese, totale polikliniek versie. Na 6 weken kunt weer langzaam beginnen met sporten en na 8 tot 10 weken kunt u vaak weer fietsen. De meeste patiënten zijn na 3 maanden weer (gedeeltelijk) aan het werk. Het duurt ongeveer 6 tot 12 maanden voordat u volledig hersteld bent.
Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. Heupprothese operatie - Medisch Centrum. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig. Let op: voor zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw opmaken. Het maakt daarbij niet uit of u naar onze kliniek komt of naar het ziekenhuis gaat. In 2023 bedraagt het minimale eigen risico € 385.
Meer van Klinieken
Inhoud
Nieuwe Artikelen
Knie Operatie
Heupprothese Operatie - Medisch Centrum
Is Mijn Heupprothese Toe Aan Vervanging?
Categorieen
Navigation
Latest Posts
Knie Operatie
Heupprothese Operatie - Medisch Centrum
Is Mijn Heupprothese Toe Aan Vervanging?